Fecergő


 

Lakásban is játszható, 25 mozgásos játék

 

A gyerekeknek hatalmas mozgásigényük van, amit muszáj kielégíteniük. Ez természetükből, életkorukból adódik, amit legtöbbször ők sem tudnak megfékezni, egyszerűen csak jön. Ilyenkor jól jön, ha kimehetünk gyorsan a játszótérre, vagy bandázhatnak a kis haverokkal az udvaron és levezethetik a felesleges energiájukat.

Ha viszont a négy fal közé vagyunk szorulva, ezt nem tehetjük meg. Szerencsésebbek, akiknek van egy kisebb, nagyobb udvaruk, ahol lehet futkosni. De bármikor beköszönthet a rossz idő, amikor ezt sem tehetjük meg.

Ezekre az esetekre gyűjtöttem egy csokorra való mozgásos játékot, amit a lakásban is tudtok játszani. Kicsit félre kell tolni a bútorokat, és már indulhat is a móka!

 

Keresd a formát!

Ragasztószalaggal ragasszunk a padlóra különböző formákat kicsit nagyobb méretben (lehet betűket vagy számokat is). A gyermek válassza ki a neki legjobban tetszőt. Innen indul a játék. Mi mondjuk neki, hogy melyikhez kell eljutnia, különböző mozgásformákkal. Például: Ugrálj el a háromszöghöz! Pókjárással menj a négyzethez! Békaugrással ugrálj a körhöz! És így tovább. Egyéb mozgásformák is lehetnek: rákjárás, nyusziugrás, törpejárás, óriásjárás, futás, egy lábon ugrálás.

 

 

 

Autópálya

Ezt a játékot leginkább talán a kisebb fiúk fogják élvezni. Ragasztószalaggal alakítsuk ki az autópályát, amerre a kis autóit tologathatja. Legyünk bátrak, kreatívak! Az autópálya nyugodtan felfuthat az asztalra, a szekrényre is jó magasan, hogy nyújtózkodnia is kelljen. Kimehet a konyhába, fürdőszobába, fel a lépcsőkön. Lényeg, hogy minél többet kelljen a gyereknek mozognia!

 

 

 

Ugróiskola a lakásban

Szintén ragasztószalag segítségével ugróiskolát is készíthetünk a lakásban. Ragasszuk fel a négyzeteket, és indulhat is a hagyományos, mindenki által ismert játék.

 

 

 

Érd el a lufit!

Akasszunk fel lufikat a lakásban olyan magasra, hogy a gyermek ne érje el, csak ha felugrik. A kicsiknek elég, ha csak ugrálniuk kell, hogy megérintsék a lufikat. A nagyobbaknak viszont adhatunk a kezükbe egy vastagabb tűt, és a cél az, hogy kilyukasszák a lufikat.

 

 

 

Lufi ütögetése kézfejjel

Fújjunk fel egy lufit. Kérjük meg a gyermeket, hogy próbálja meg a levegőben tartani, de csak a kézfejével érhet hozzá, azzal kell felfelé ütögetnie. El sem hisszük, mekkora utat fog bejárni a gyermek a lakásban ezzel a játékkal!

 

 

 

Lufitenisz

Ehhez a játékhoz szükségünk lesz egy lufira, légycsapóra vagy tollasütőre. A cél a lufi levegőben tartása úgy, hogy csak a kapott eszközzel érhetnek hozzá. Ütőt házilag is készíthetünk: papírtányérra erősítsünk egy vastagabb spatulát, és már kész is. Párban, vagy ha többen vagyunk, egymásnak is ütögethetjük a lufit.

 

Egyensúlyozd a lufit!

Feküdjön a gyermek a hátára, és emelje fel mind a két lábát a magasba. Helyezzük a lufit a talpaira. Ebben a helyzetben próbálja meg egyensúlyozni a lufit, hogy az ne essen le. Komoly koncentrációt igénylő feladat.

 

Pókháló

Ragasztószalaggal ragasszunk csíkokat a két ajtófélfa közé, mintha beszőtte volna a pók. Újságpapírból gyúrjunk kis labdákat. A gyermek álljon a pókháló ragasztós felöli oldalával szembe, bizonyos távolságra. Dobálja az elkészült labdákat a ragasztószalagra, hogy az ragadjon is oda.

 

 

 

Találd el!

Betűket vagy számokat írjunk post-it papírkákra. Ragasszuk ezeket az ajtóra vagy a szekrényre. Adjunk a gyermeknek egy kisebb szivacslabdát, de teljesen megfelel egy pár összegombolyított zokni is. Mondjuk a betűt vagy a számot, és el kell találnia a labdával. Számoknál mondhatunk összeadást, kivonást, szorzást is, és az eredményt kell eltalálnia. Ha betűket használunk, akkor mondhatunk egy szót is, és azt kell elbetűzve kidobnia.

 

 

 

Átkelés a folyón

Párnákból vagy plüss állatokból építsünk egy hidat, vagyis egymás után tegyük le őket. Plüssök talán azért jobbak, mert jobban kell rajta egyensúlyozni. A feladat, átkelni a hídon úgy, hogy ne essen bele a „vízbe”.

Úgy is játszhatjuk, hogy csak kettő párnát vagy plüsst adunk a gyermeknek. Az egyiken áll, a másikat maga elé helyezi. Majd lép egyet, felveszi a másikat, és most azt helyezi maga elé. Így kell például eljutni a konyhából a nappaliba.

 

Tükörjáték

Nagyon vicces játék. Játszhatjuk mi is a gyermekkel, vagy testvérek egymással. Álljunk egymással szembe. Egyikünk mutogat, a másik pedig a tükörkép, akinek ugyanazt kell mutatnia, amit lát. (Kisebbekkel először próbálhatjuk tükörnél, hogy értsék, miről is van szó.) Természetesen játsszuk el szerepcserével is! Ne csodálkozzunk, a gyerekek fantáziája határtalan! Olyanokat fognak nekünk mutogatni, hogy el sem hiszitek!

 

Papírrepülő verseny

Hajtogassunk kisebb, nagyobb papírrepülőket közösen. Majd rendezzünk versenyt, hogy kinek repül legmesszebb a repülője. Dobjunk el kisebb, nagyobb repülőket is. Az összeszedésnél a következő feladatokat adhatjuk: Gyűjtsd össze a repülőket ugrálva, futva, pörögve, lábujjhegyen, pókjárásban, stb.

 

Random mozgás

Vágjuk ki az alábbi kis kártyákat, és tegyük egy befőttes üvegbe. Amikor úgy látjuk, hogy gyermekünknek nagyon szüksége van pár perc mozgásra, kérjük meg, hogy húzzon ki egy kártyát, és hajtsa végre a rajta található mozgást.

 

 

 

Lego vadászat

Rejtsünk el kisebb, nagyobb lego elemeket a lakásban. A gyerekeknek ezeket előbb meg kell találnia. Utána a megtalált elemeket szét is válogathatja színek vagy méret szerint.

 

 

 

ABC vadászat

Mondjuk magunkban az ábécét, és kérjük meg a gyermeket, hogy valamikor mondja azt, hogy stop. Mondjuk ki hangosan azt a betűt, amelyiknél éppen tartunk. Az lesz a feladata, hogy járjon körbe a lakásban, és érintsen meg minél több olyan dolgot, ami azzal a betűvel kezdődik. Ha már nem talál többet, akkor játsszuk el egy másik betűvel is.

 

Labirintus

Könyvek egymás mellé rakásával építsünk minél nagyobb és minél bonyolultabb labirintust. A gyermek feladata, hogy kijusson ebből a labirintusból. Ha egyszer sikerült neki, akkor játsszuk el más mozgásformákkal is. Például hátrafelé kell mennie, rákjárásban, ugrálva stb.

 

Akadálypálya

Építsünk közösen akadálypályát a lakásban. Ehhez használhattok bármit, amit otthon találtok. Néhány példa: párnák, nagyobb tálak, amikbe bele tud lépni, ragasztószalag ajtóra, amin át kell mászni, seprű két székre, ami alatt át kell bújni, székek, műanyag poharak amik körül szlalomozni tud, plüssökön átgurulni.

Az akadálypályán való végighaladást időre is játszhatjuk.

 

Célbadobás

Célbadobós játékhoz használjuk nyugodtan a szennyeskosarat. Dobálhatunk bele plüssöket, vagy egy pár zoknit összegombolyítva. (Egy ötlet: a zoknikat előtte neki kell párosítania.)

 

Talicskázás

Ha van otthon kicsiknek való fa puzzle játékunk, akkor lehet vele játszani a következő játékot. Először rejtsük el a darabokat a lakásban. Ha a gyermek egyet megtalált, akkor talicskajárásban kell elvinnie a táblához, és beilleszteni a megfelelő helyre. A talicskázásban segíthetünk mi is, vagy játszhatják a testvérek együtt is.

 

 

 

Bújócska

A gyerekek kedvence a lakásban való bújócskázás. Számukra ez megunhatatlan, és meglátjátok, órákra le tudjátok őket ezzel kötni, bármikor.

 

Repül a, repül a…

Mondjunk a gyerekeknek szavakat. Ha olyat hall, ami repül, fel kell emelnie a kezét. Lehetünk csalafinták is. Például: re, re, re…. retek!

 

Mátyás király parancsára

Sok gyermeknek biztos ismerős ez a játék is. Mi mondjuk a parancsokat: Mátyás király parancsára ugorj hármat! vagy Mátyás király parancsára szaladj ki a konyhába! Ekkor a gyermeknek végre kell hajtania az utasításokat. Ha viszont csak azt hallják: Ugorj hármat! Szaladj ki a konyhába! Tehát ha nem a király parancsa, akkor nem szabad végrehajtania, vagyis nem csinál semmit. Ha eltéveszti, akkor kaphat egy kis feladatot, például le kell törölnie a port az asztaláról.

 

Hógolyó csata

Újságpapírból gyúrjunk golyókat, és már indulhat is a kidobó, vagy hógolyó csata. Előtte érdemes minden féltve őrzött tárgyat elpakolni, nehogy valamit leverjünk!

 

Táncoljunk!

Nagy lapokra írjunk betűket (vagy számokat, szavakat, kicsiknél rajzoljunk képeket) és tegyük le ezeket a földre. Szóljon a zene, táncoljunk a lapok között. Állítsuk meg a zenét, és mondjunk egy betűt. Nagyon gyorsan meg kell keresnie, és rá kell lépnie. Majd folytassuk a táncot. Ha téveszt, adjunk neki valamilyen mozgásos feladatot: pl. tíz felülés vagy ugrálja körbe a lakást.

Képek forrása: www.whatmomslove.com

Szerző: www.mokastanitas.hu