Brummogó

Ezt a diafilmet mindig nagy szeretettel vetítettem le középsős és nagycsoportos óvodásaimnak. Olyan jó volt visszaemlékezni „azokra a pillanatokra”, az első lépésekre, az első ismerkedésekre, a kicsik játékaira. Mindig összemosolyogtunk, ha visszaidéztük ezeket a pillanatokat.

Azonban nem mindig könnyűek ezek az első lépések. És egyáltalán nem mindegy, hogy kicsi gyermekünk, vagy akár mi magunk is hogyan éljük meg az óvodába lépést.

Nincsenek receptek. Aki azt várja, az sajnos csalódni fog írásomban. Viszont vannak jó tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni.

Ezek a következők:

  • Az óvodába lépés ne egy váratlan esemény, egy hirtelen bekövetkező változás legyen a gyermek életében. Tudatosan készülni kell rá. Beszélgessünk sokat róla! Mi az óvoda, kik lesznek ott? Hogy hívják az óvónéniket, a dadus néniket? Melyik csoportba fog járni? Mi lesz a jele?
  • Sétáljanak el közösen az óvoda felé, és nézzünk be a kapun. Ha a helyszínre is be lehet menni egy-két percre (és nálunk be lehet jönni), akkor azt is tegyük meg.
  • Tudatosítsák a gyermekünkben, hogy miért fog óvodába járni! A családban bekövetkező változások minden családtagot érintenek. Mindenkinek új szituáció érkezik az életébe.
  • A szobatisztaság elérése nagy fordulópont az „óvodássá válásban”. Bíztassák gyermekünket, hogy minden alkalommal bátran jelezze ezen és egyéb szükségleteit a felnőtteknek!
  • Készüljenek fel arra, hogy gyermekünk megismerje ruháit. Segítsék őt azzal, hogy belerajzoljuk textil filccel a jelét. Nagyban megkönnyíti a gyermek és a nevelők munkáját is, hogy mindegyik ruhadarab a saját tulajdonosának zsákjába kerüljön be. Olyan ruhadarabokkal készüljenek, amik könnyen kezelhetők a gyermek számára. Könnyű belebújni, felhúzni, letolni. Ezért célszerű kerülni a patentos, cipzáros, gombos pulóvert, nadrágot, rövidnadrágot, szoknyát. Helyette a leginkább megfelelő a nem szoros gumírozással ellátott ruhadarab.
  • Az óvodában meghatározott napirend szerint élik a csoportok mindennapjaikat életkori sajátosságaiknak megfelelően. Az óvónénik mindig előre elmondják a gyermek számára, hogy mi fog következni, mit fognak csinálni, hova fognak menni. A napirendhez hamarosan hozzá szoknak a gyerekek. A napirend következetes betartása biztonságot ad a gyermek számára, kiszámíthatóvá teszi a napot. Tegyük otthon is ezt! Tartsuk be következetesen az aktív, az étkező és a pihenő idő váltakozásait! Akkor a gyermekük könnyebben fog alkalmazkodni az óvodai napirendhez is.
  • Az étkezés szokásai gyermekenként eltérőek. Mi az óvodában arra törekszünk, hogy kóstolja meg a gyermek az ételt, de nem erőltetjük annak elfogyasztását! Az viszont fontos, hogy a kulturált étkezés szabályai szerint viselkedjenek. Ez egy fokozatosan kialakuló szabályrendszer lesz majd. A kanál helyes fogását azonban már most lehet gyakoroltatni.
  • Igaz ez a kézmosásra és az orrfújásra is!
  • Magunkban is rendezzék gyermekünk óvodába lépésének érzelmi nehézségeit…….
  • Ha készen állnak a nevelési év megkezdésére, az „óvodába lépésre”, akkor hagyjanak időt gyermekük egyéni szükséglet szerinti beszokási folyamatára. Hallgassanak bátran az óvónénik véleményére! Igyekezzenek optimálisan rövidre fogni az elválás szakaszát. Ha időben indulnak el és nem kell kapkodni, akkor nyugodttá válik a búcsúzás. Soha ne sírjanak a gyermek előtt! Kezeljék természetes folyamatként az óvoda kezdést!

És ami fontos még, hogy csak azt ígérjék meg mindig, amit be is tudnak tartani!!!! Soha ne csapják be a gyermeket! Csak akkor mondják, hogy ebéd után érkeznek érte, ha ezt valóban tudják is vállalni. Különben csalódott lesz és érzelmi válságba kerül.

Az óvodában történtekről nem minden gyermek szeret azonnal beszámolni. Amikor mesél, akkor viszont érdeklődve figyeljék, hogy mi történt vele.

Ha úgy érzik, hogy segítséget szeretnének kérni, akkor bátran keressék fel az óvónéniket, akik szívesen adnak tájékoztatást a gyermek beszoktatásáról, közösségi életéről, egyéni fejlődéséről.

Érdemes tájékozódni arról, hogy bizonyos területeken hol tart a gyermek.

Ha komolyabbnak érzik a problémát, akkor az óvodapszichológus felkeresésére is van lehetőség.

Sok szeretettel várjuk az új kicsinyeket és a családokat!

Kívánjuk, hogy érezzék jól magukat az óvodáskor világában! Ismerkedjenek a természettel, a zene világával, az alkotás örömével és azzal a csodával, amit úgy hívnak: „gyermek”!

Budapest, 2017.08.19.

Nagyné Dobó Erika

óvodavezető